Видове килими и техните характеристики

Видове килими и техните характеристики

Видове килими и техните характеристики

Килимът е необходим елемент от модерния интериор, който свързва всички детайли в една композиция и създава атмосфера на топлина и уют в къщата. В този случай изобщо няма значение в какъв стилист ако стаята е украсена: тя може да гравитира към ориенталски разкош или да се отличава с тенденция към минимализъм, така или иначе в нея има място за качествено килимче. Има много видове килими и пътеки. Кой да изберем? Какво да търсите при покупка? Първоначално трябва да вземете решение за материала. От древни времена килимите са тъкани от вълна и коприна, след което с появата на синтетични влакна се появяват продукти от акрил и полиамид. Кой от тях е по-добър?

Видове килими и техните характеристики. Килими от Вълна.

Овчата вълна най-често се използва като суровина за производството. Рядко се правят продукти от коза или камила. Вълнен килим е скъп, изискан, статут.

Плюсове на материала:

Добра текстура, еластичност на купчината, богат цвят. Килимът няма да загуби външния си вид дори след 10 години експлоатация, а експлоатационният живот на такъв продукт се изчислява в десетилетия. Не е склонен към бързо изгаряне. Понася добре промените в влагата. Минуси: Материалът поема всички миризми и мръсотия. Може да се яде от молци или мухъл. Продуктите не се различават по ярки цветове и богатство на цветовете, тъй като вълната е по-трудна за боядисване от синтетичните нишки. Висока цена.

Коприна.

Коприненият килим е луксозен предмет. Отличава се със своята мекота, деликатен естествен блясък и голямо разнообразие от модели и цветове. Такъв продукт служи за няколко поколения, по 200-300 години. Това е много скъп и често изключителен артикул, тъй като повечето от тези продукти са направени на ръка по стара технология. Плюсове: издръжливост; красив външен вид; висока якост; лекота на материала. Недостатъците включват факта, че коприната е трудна за почистване, а самият продукт е скъп.

Вискоза

Вискозата е изкуствен материал, но е създадена на базата на естествено дърво (целулоза). Вискозният килим е достойна алтернатива на коприненото покритие, тъй като цените на такива продукти са доста достъпни.

Видове килими и техните характеристики
Към началото