Циклене на паркет – правила

Циклене на паркет - правила

За да поддържате правилно дървените подове, трябва да ги шлайфате. Кога обаче трябва да циклите паркета?

Дървените подови настилки могат да бъдат шлифовани и боядисани, когато собственикът на къщата пожелае. Повечето хора шлайфат и лакират подовете си, когато са натрупали много неприятно износване. Също така е обичайно да се ремонтират дървени подове по време на ремонт, тъй като подовете могат да бъдат оцветени в различен цвят.

Циклене на паркет – правила

Колко пъти мога да шлайфам подовата си настилка? Всичко зависи от дебелината на подовата настилка и опита на специалиста, работещ по подовете.

Повечето паркети могат да се шлайфат около 4-6 пъти през целия живот на пода. Подовете от твърда дървесина могат да бъдат шлифовани или лакирани на всеки 7-15 години, в зависимост от дървото, предпочитанията, дебелината и износването. Някои дървени подове могат да бъдат шлифовани само веднъж или два пъти.

При някои обстоятелства може да се наложи да се шлайфа за по-малко от седем години. Един от най-влиятелните фактори за това колко дълго може да издържи един под и колко пъти може да бъде шлифован/рефиниран е дебелината на дървото.

Кога трябва да шлайфате паркета

Циклене на паркет – правила. В действителност, решаването кога е най-добре да се шлайфа и лакира подовете се основава изцяло на предпочитанията на собственика.

Големият въпрос относно шлайфането на паркет е как предпочитате да изглеждат вашите дървени подове. Съгласни ли сте подът да изглежда „опърпан“ за малко по-дълго или искате свеж, чисто нов вид? Каквото и да е вашето предпочитание, това ще определи дали да шлайфате подовете си или не. По-старите и по-традиционни дървени подове в античен стил ще имат много повече износване и разкъсване върху тях.

В много случаи добре направеният паркет може да издържи стотици години. Ако това е дървеният под, който искате, не ремонтирайте подовата си настилка и позволете постепенното увреждане и износване да допринесе за естетиката на стаята.

Това обаче ще бъде различно за тези, които предпочитат по-модерен и ефектен външен вид в цвета и състоянието на дървения под. Повечето собственици на жилища не разпознават промяната в подовата си настилка от твърда дървесина с течение на времето, защото това се случва толкова постепенно, особено в помещения, които са изложени на пряка слънчева светлина. UV лъчите ще променят цвета на подовата настилка до по-бледа версия на вашите подове.

Нови белези, драскотини и вдлъбнатини ще бъдат направени с течение на времето от редовно движение пеша, преместване на мебели и други редовни жизнени дейности. Едно активно куче ще увеличи експоненциално износването на дървения под.

Други примери за повреди на подове, които биха предизвикали повторно боядисване, включват щети от вода, значителни драскотини, вдлъбнатини или вдлъбнатини, избледняване или обезцветяване от UV лъчи или петна, които не се премахват. Правилно защитените подове могат дори да се разрушат само за 18 месеца и трябва да бъдат боядисани.

Дансингите, особено, могат да бъдат изковани само след няколко месеца. Помислете за това, когато отваряте ново танцово студио или други места, където износването може да е високо.

Циклене на паркет – правила
Към началото