Тренировка на бягаща пътека

Тренировка на бягаща пътека

Ползи за здравето от тренировка на бягаща пътека

Има безброй ползи за здравето от редовните упражнения, включително сърдечна сила, загуба на тегло и намалена инсулинова резистентност. Ходенето или бягането на бягаща пътека е отличен източник на упражнения, които поставят по-малко стрес върху тялото, отколкото ходенето или бягането на равна повърхност на открито. Бягащите пътеки предлагат и възможност за внимателно проследяване на пулса и кръвното налягане за пациенти, страдащи от тези проблеми. Тази информация помага на пациентите да определят с колко упражнения се справят и кога да спрат. Ето само някои от важните ползи за здравето от упражненията на бягащата пътека.

Здравословни ползи от бягащата пътека

Предимства за сърцето

Бягащите пътеки са много полезни при диагностицирането на сърдечни заболявания, запушване на коронарните артерии и други сърдечни проблеми. Тялото може да не проявява симптоми на сърдечно заболяване или запушване, докато не бъде подложено на стрес, а използването на бягаща пътека е ефективен начин за излагане на тялото под стрес, като същевременно се следи отблизо жизнените показатели на пациента. Тестовете с бягаща пътека често се провеждат при пациенти, които в момента не изпитват симптоми на сърдечни проблеми, но показват рискови фактори като висок холестерол.

Изследователи от Johns Hopkins Medicine са установили, че жените и мъжете, които имат неубедителни или необичайни резултати от теста на бягащата пътека, са поне два пъти по-склонни да умрат от сърдечни заболявания, отколкото хората, чиито резултати са нормални.

Редовните аеробни упражнения, като режим на тренировка на бягаща пътека, подобряват кръвообращението в тялото и спомагат за понижаване на кръвното налягане чрез укрепване на сърцето. Аеробните упражнения също помагат за защита срещу заболявания на кръвоносните съдове и сърдечни заболявания, като намаляват липопротеините с ниска плътност (лош холестерол) и повишават нивата на липопротеините с висока плътност (добрия холестерол). Всеки, който има сърдечни проблеми, трябва да говори с лекаря си, преди да започне някаква тренировъчна програма, за да гарантира, че няма да натоварва твърде много тялото си или да пречи на лекарствата си.

Ползи от бягащите пътеки за диабетици

Бягащите пътеки са идеалният начин да насърчите хората да спортуват редовно, а редовното упражнение е много важен фактор за контрол на нивата на инсулин при диабетици тип 2. Според проучване, редовните упражнения намаляват нивата на кръвната захар при пациенти с диабет. Комбинацията от диета и упражнения е най-добрият начин за контрол на симптомите на диабет при пациенти, които не са зависими от инсулина. Всеки пациент трябва да се консултира с лекаря си, преди да започне упражненията си, тъй като твърде интензивните упражнения всъщност могат да повишат нивата на кръвната захар.

Упражненията за по-малко от 20 минути в даден момент обикновено карат черния дроб да отделя складирана глюкоза за гориво, но сесията от поне 20 минути е по-полезна, защото кара мускулите да приемат глюкоза за гориво и понижава общите нива на кръвната захар. Използването на бягаща пътека за редовни упражнения често позволява на пациентите да намалят нивата на кръвната захар достатъчно, за да могат нивата на лекарствата им да бъдат коригирани или премахнати. Редовното трениране също помага за регулиране на хормоните, които индуцират съня и улеснява по-добрия сън. Редовните цикли на сън са друг фактор, който поддържа нивата на кръвната захар стабилни.

ПОЛЗИ ОТ УПРАЖНЕНИЕ

Редовните упражнения са чудесен начин да поддържате тялото в добра форма и да намалите нивата на заболяванията. Сърцето е най-важният мускул в тялото и той се нуждае от упражнения, за да поддържа върхова форма. Бягащите пътеки са най-добрите машини за упражнения за хората, които започват своето фитнес пътуване, защото са лесни за използване и поставят по-малко стрес върху тялото, отколкото много видове тренировки. Повечето експерти препоръчват на хората да тренират поне пет дни в седмицата по 20-60 минути. Подвиг, лесно постижим с бягаща пътека.

Тренировка на бягаща пътека
Към началото