Суперхрани!

Суперхрани!

Суперхрани. Aкай бери плодове

Aкай е просто кралицата на полезността като супер храна – съдържа безумно количество антиоксиданти: антоцианини и полифеноли. Суперхрани. В списъка на шампионите по антиоксиданти акай дели подиума с друго супербери – годжи, и изпреварва нара с 60%. Освен това акай бери съдържа много витамини и минерали.

Годжи Бери

Годжи бери са суперхрана, която стана популярна през последните години в Европа и Америка. В същото време тези плодове отдавна са известни на тибетските монаси, поради хранителните си свойства. Годжи бери съдържат голямо количество ценни витамини и минерали.

Списъкът със суперхрани непрекъснато се актуализира, защото почти всяка година учените откриват нова суперхрана за нас. По-точно би било да се каже, че отново се изучават и наново се откриват, защото почти всички суперхрани някога отдавна вече са служили и носили здраве и сила на човек.

Супер храните са продукти, за които се смята, че осигуряват ползи за здравето в резултат на изключителната си хранителна стойност.

Най-често или основно такива продукти включват храните, които са от растителен произход, но понякога могат да се включат яйца, някои видове риба и млечни продукти.

Терминът супер храна не се използва толкова често от експерти и диетолози, защото много от които не са съгласни, че определени храни имат ползите за здравето, които привържениците на термина твърдят. Дори и без научни доказателства за изключително хранително съдържание, много нови, екзотични и извънземни плодове или „древни“ семена се утвърждават под термина суперплод или суперсеме.

Няма ясни научни критерии за разпознаване на даден продукт като суперхрана, а оценката на даден продукт е много субективна. Въпреки това, в интернет можете да намерите огромни списъци със суперхрани, понякога по 100 артикула всеки.

Можем да кажем, че се обявява, че ползите от яденето на годжи бери, конопени семена, семена чи и пшеничен зародиш не са научно доказани. Холандска организация предупреди, че ако хората, които консумират такива храни в големи количества, това може да доведе до “ ограничена, едностранна диета.

Суперхрани!
Към началото