Разлики между туристическа агенция и туроператор

Разлики между туристическа агенция и туроператор

Разлики между туристическа агенция и туроператор

 И туристическите агенции, и туроператорите са необходими за туристическата индустрия. Но понякога възниква въпросът относно тяхното действително определение.

Ако често сте объркани от разликата между туристическа агенция и туроператор, ще обсъдим тези две роли и ще очертаем значителните разлики между тях. Те често са свързани, но не са еднакви.

Туристическа агенция

Туристическа агенция е компания, която планира, организира, резервира и прави необходимите екстри за пътуващите. Те продават полети, настаняване и обиколки и ги пакетират заедно за пътувания, които не желаят да резервират сами.

Разлики между туристическа агенция и туроператор. Заслужава да се отбележи, че сега има много независими туристически агенти, които поемат тази роля, без да са свързани с агенция. Това може да бъде страхотна работа в туристическата индустрия за хора, които искат да работят дистанционно.

Има няколко вида туристически агенции. Някои съставят маршрути от нулата за своите клиенти. Докато други работят за конкретни туристически компании. А някои са просто препродавачи на предварително опаковани обиколки от името на домакинските агенции. Повечето обаче ще ви помогнат да планирате пътуването си и да направите предложения въз основа на вашите интереси, бюджет и изисквания за пътуване, като предимството тук е, че те са експерти в резервирането на пътуване и знаят най-добрите трикове за планиране и резервиране на почивка.

Туристическите агенти са професионалисти – в много страни агенциите се нуждаят от лиценз за туристическа агенция, което означава, че са квалифицирани и лицензирани да резервират пътувания от името на други хора. Начинът, по който печелят пари, е чрез достъп до отстъпки в индустрията от компании, с които работят, което им позволява да добавят надбавка/комисионна, за да правят пари, без да начисляват повече на пътника.

Тур оператори

Туроператор е човек, който организира, подготвя и провежда ваканционно турне. Ако резервирате обиколка, която включва настаняване, транспорт, закуска, екскурзоводи, разглеждане на забележителности и т.н., това се организира от оператора. По същество те продават продукт, който сами създават. Те работят с доставчици, за да създадат пакетна обиколка, на която поставят своя собствена цена и могат да бъдат резервирани от туристически агенти за техните клиенти или директно от пътника. Те не продават чужди пакети (което правят туристическите агенти), а само организират и продават свои собствени обиколки.

Точно както има много различни видове агенти, има и много различни видове туроператори, включително входящи туроператори, изходящи туроператори, местни туроператори и наземни туроператори. Въпреки че дори входящите и изходящите туроператори, които водят туристи в дадена страна и се справят с всички договорености в тази страна, ще наемат местни туристически агенти, за да резервират неща като летищни трансфери и може би дори ще наемат наземни туроператори за самото турне.

С напредъка на технологиите, много пътници вече резервират своите пакети директно при туроператорите, вместо да отиват при туристически агент, където – както в миналото туристическите агенции често са били единствената възможност за свързване с обиколка.

Основни разлики между туристически агенции и туроператори

Туристическите агенти продават ваканционния пакет, закупен от различни туроператори. Туроператорите се грижат за клиентите според описанието на пакета като трансфер от летището, заведения за хранене, разглеждане на забележителности, предлагане на други туристически дестинации и др.

➤ Туроператорите често са специализирани в една или много малко държави. Но туристическите агенции могат да се справят с повечето дестинации.

➤ Туристически агент печели по-малко печалба, обикновено малка надбавка или комисионна въз основа на пътуването, което резервира. Туроператорите имат потенциала да спечелят огромна печалба, тъй като определят собствена цена.

➤ Туристическите агенти не могат да работят без помощта на туроператори. Но туроператорите могат да работят без туристическа агенция, тъй като хората вече са по-склонни да се свързват директно с туроператорите за ваканционен пакет.

➤ Има различни видове програми за обучение, за да започнете туристическа агенция. За сравнение, туроператорът изисква подходящи умения за управление на бизнеса.

➤ Туристическите агенти могат да дават съвети относно документи за пътуване като паспорти, визи и т.н. Туроператорите са чудесни за съвети относно законността на място (като например ако сте потребител на електронни сокове и искате да знаете къде можете да пушите или дали имате татуировки и искат да знаят дали те са табу в определени страни).

Разлики между туристическа агенция и туроператор
Към началото