Постигане на баланс при четките за боядисване

Постигане на баланс при четките за боядисване

Постигане на баланс при четките за боядисване. Тъй като основната цена на всяка четка за боядисване е цената на косъмчетата, четките, направени от висококачествен естествен косъм, са по-скъпи от всички останали четки. В допълнение, цената на четините се влияе от качеството на обработката и дължината. По време на производството четините преминават през няколко етапа на обработка, включително измиване, сушене, варене и сортиране. При висококачествените четки за боя влакната се варят няколко пъти. Това е лесно да се определи на допир: добре сварените четина са копринени, гладки, без следи от мазнини.  

Постигане на баланс при четките за боядисване

Естествените влакна са без мирис, не създават мазно усещане при контакт с ръката, перфектно абсорбират и равномерно разпределят боята и лака върху повърхността. Основната задача (балансът между максималния прием на боя и равномерното освобождаване на боята се постига чрез съотношението на следните параметри: 

  1. Работна дължина на косъмчетата – избира се в зависимост от ширината на четката за боя. 
  2. Съотношението на косъмчетата, достигащи максимална дължина (TOPS) – определя плътността на работната част на четката за боя. 

Дължината на космите е много важен параметър и има решаващо влияние върху цената на четката за боядисване

Зависимостта на цената на четината от нейната дължина може да варира значително: колкото по-дълга е четината, толкова по-скъпа е. Освен това, зависимостта тук е нелинейна, с увеличаване на дължината цената нараства непропорционално бързо. Следователно четките за боядисване с дълъг косъм са много по-скъпи от четките с къс косъм.  

Вторият параметър се дължи на факта, че в четка за боядисване, изработена от естествен косъм, е почти невъзможно да се постигне еднаква дължина на косъмчетата: тук има както дълги, така и по-къси косми. Стойността – TOPS показва съотношението на четините в четката за боядисване, достигащи максималната си дължина. TOPS се изразява в %.  

И така, колкото по-висок е този параметър, толкова по-дебели са косъмчетата, толкова по-скъпа е четката. Стойността на TOPS обикновено е между 60 – 80. 

Постигане на баланс при четките за боядисване
Към началото