Облицовка на стъпала с камък гранит

Облицовка на стъпала с камък гранит

Облицовка на стъпала с камък гранит

Гранитни стъпала – видове и разлики

Най-популярните (и евтини) видове стъпала са надземни и композитни. Тази конструкция представлява две заготовки от плочи, закрепени към бетонната основа на стълбите с помощта на грунд. Вертикалните заготовки се наричат ​​щрангове, а хоризонталните – стъпала.

Предимствата на стълбите с гранитни стъпала са неоспорими.

Първо, тяхното транспортиране и монтаж са значително улеснени поради малките им размери и тегло.

Второ, цената на такива стъпала е много по-ниска от тази на масивните или монолитни, които могат да бъдат използвани за облицовка.

Трето, хоризонталните елементи могат да бъдат поставени под малък ъгъл на наклон, така че водата да не се натрупва в ъглите (което, изтичайки вътре, може да причини опустошително въздействие с течение на времето).

Четвърто, използвайки малките заготовки за чинии, можете да изберете произволна картина или шарка за цялото стълбище, комбинирайки различни варианти в съответствие с вашите предпочитания (или можете да го поверите на професионалист).

Горните плочки могат да се състоят от един вид камък или да включват странични елементи – например стъпалото може да включва лента от метал или друг камък. Обикновено е снабдена с противоплъзгаща повърхност, което е особено актуално през зимата. При това лентите се сливат с текстурата на материала и не развалят външния му вид. Получената стъпка се нарича мултитекстура.

Какво е „грануларност“ на камъка за облицоване на стъпала

Облицовка на стъпала с камък гранит. Можете да определите издръжливостта на камъка по неговата грануларност. Този параметър определя размера на зърната – минерални частици, образуващи структурата на камъка (те могат да включват както скални елементи, така и кристални образувания).

Има три вида детайлност:

Дребнозърнест – при този тип зърната не надвишават 2 mm. Такава грануларност насърчава образуването на най-солидна каменна текстура поради факта, че частиците прилягат плътно една към друга и липсата на микрокухини. Дребнозърнестият гранит се използва най-вече за облицовка на стъпалата на входните стълби. Характеризира се с висока (но напълно оправдана) цена.

Среднозърнестият е най-често срещаният тип, при който размерът на зърната е 2-5 мм, което осигурява висока степен на безопасност при средна цена. Среднозърнестият мрамор и гранит обикновено се използват за различни облицовъчни работи, включително като материал за облицовка на стъпалата.

Едрозърнест – при този тип зърната са с размер над 5 mm. Този материал е най-малко издръжлив от всички; може да се спука при силно механично въздействие (например при падане на тежък твърд товар от голяма височина). В останалата част това е добър материал за облицовка на вътрешни и външни стълби, характеризиращ се с относително ниска цена.

Облицовка на стъпала с камък гранит
Към началото