fitness-sofia

Методът Монтесори и Мария Монтесори

Методът Монтесори и Мария Монтесори

Методът Монтесори и Мария Монтесори

Методът Монтесори и Мария Монтесори. Д-р Мария Монтесори (1870-1952) е италиански лекар и антрополог, която посвещава живота си на разбирането как децата се развиват социално. Също и интелектуално, физически и духовно. Като наблюдава внимателно децата по целия свят, тя открива универсални модели на развитие. Те се срещат при всички деца, независимо от тяхната култура или ерата, в която живеят.

През 1907 г. на д-р Монтесори е възложена отговорността да се грижи за група деца в римския квартал на бедните квартали Сан Лоренцо. Тя започва да вижда значението на положителната, подхранваща среда, която се променя в зависимост от нуждите на детето за развитие. Докато наблюдава децата и реакцията им към околната среда. Тя ги вижда да демонстрират способности и интереси, които надхвърлят нейните очаквания. Наборът от материали, използвани в средата „Монтесори“, е проектиран в продължение на много години от д-р Мария Монтесори и нейните сътрудници, създавайки конкретно, физическо представяне на концепциите и уменията, които децата са естествено мотивирани да усвоят в нормалния си курс на развитието. Така полага основите, които Методът Монтесори използва и до днес.

Методът Монтесори и разпространението му

Д-р Монтесори провежда първия си международен курс за обучение в Италия през 1913 г. и първия си американски курс за обучение в Калифорния през 1915 г. Докато избага своята визия по света, тя чувства, че е дошло време да гарантира качеството и целостта на това, което иска да се предава в нейните курсове за обучение. Поради тази причина тя основава Асоциацията Монтесори Интернешънъл (AMI) през 1929 г. Днес AMI продължава да поддържа качествено обучение на учители по целия свят.

Мария Монтесори е мечтателка, която не се обезсърчава от многото предизвикателства, с които се сблъсква по време на кариерата си. Пътува много, изнася лекции и преподава из цяла Европа, Индия и САЩ. Тя е призната за усилията си от педагози, психолози и политически лидери. Сред нейните сътрудници присъстват хора като Ана Фройд, Ерик Ериксон, Махатма Ганди, Александър Греъм Бел и Жан Пиаже.

Д-р Монтесори е номинирана за Нобелова награда за мир през 1949, 1950 и 1951 г. и продължава да работи, преподава и пише до момента на смъртта си. През последните сто години децата по целия свят са се възползвали от този образователен подход, който подкрепя, възпитава и защитава естественото развитие. Наследството на Мария Монтесори продължава да живее в децата, чийто живот е докоснат от нейните открития за живота.

Методът Монтесори и Мария Монтесори
Към началото