Кои са най-често срещаните суперхрани?

Кои са най-често срещаните суперхрани?

Употреба на суперхраните

Кои са най-често срещаните суперхрани? Суперхраните могат да се добавят към готови ястия или да се консумират чисти и са особено популярни в смутита, шейкове и десерти.

Напоследък суперхраните се използват активно и в индустрията за красота, широко са използвани в козметиката, като ги добавят към различните видове кремове, маски и други продукти за грижа за лицето и тялото.

Кои са най-често срещаните суперхрани?

Може би най-често срещаните суперхрани са спирулина, годжи бери, семена от чиа, киноа, акай плодове и какаови зърна.

Спирулината е синьо-зелено микроводорасло. Съдържа хлорофил, който пречиства кръвта и също така предотвратява стареенето. Спирулината също е богата на протеини и витамин В12, които са необходими за оптимизиране на много процеси в тялото. За отглеждането на тази суперхрана се създават дори отделни ферми.

Годжи бери са известни със своите тонизиращи и подмладяващи свойства – в края на краищата те съдържат рекордно количество витамин С, повече от цитрусовите плодове, а годжи съдържа много протеини и витамин А.

Семената от чиа са източник на омега-3 мастни киселини и антиоксиданти. Чиа също е богата на желязо, цинк и калий. Основното им предимство е лекотата на използване и неутрален вкус, което позволява чиа да се комбинира с почти всяко ястие.

Киноата е най-богатата на протеини зърнена култура, не съдържа глутен, но е богата на фибри, калций, желязо, цинк, калий, манган, фосфор – което е същото като в рибата.

Киноата съдържа и голямо количество витамини А, Е, С, В.

Какаовите зърна в чиста форма (разбити или под формата на какао на прах) насищат тялото с желязо, магнезий и антиоксиданти. Проведени са изследвания, които доказват, че пиенето на какао подобрява настроението и има положителен ефект върху умствената дейност на човека.

Acai плодовете съдържат вещества, които удължават младостта и красотата. Те съдържат рекорден брой антиоксиданти, както и омега-3 мастни киселини, витамини от група В, витамини А, С, Е, минерали и фибри.

Кои са най-често срещаните суперхрани?
Към началото