Как да подрязваме увивни рози?

Как да подрязваме увивни рози?

Как да подрязваме увивни рози? Подхранвайте растенията през пролетта с балансиран тор. Почистете падналите листа, за да предотвратите разпространението на гъбични инфекции като ръжда и черни петна. Мулчирайте почвата през есента с добре угнил оборски тор, листна плесен или компост. 

Как да подрязваме увивни рози?

През първите няколко години след засаждането няма нужда да подрязвате увивните рози. Просто направете нови стъбла за тяхната опора. Когато вашата увивна роза укрепне, важно е всяка есен да обучавате нови стъбла хоризонтално, за да насърчите цъфтежа. Подрязвайте увивните рози през есента, след прецъфтяване. Оставете основната рамка на стъблата неподрязани, освен ако не достигат отвъд опорите си. Просто подрежете страничните издънки до четири здрави пъпки. Когато подрязвате катерачите, отрежете точно над пъпка, която сочи в посоката, в която искате ново стъбло. Избягвайте да режете над пъпка, която ще насочи растежа към градинската пътека, например. 

Как да размножаваме увивни рози? 

Размножете увивните рози от резници от твърда дървесина или полуузрели резници. Резниците от твърда дървесина се вземат през зимата, когато растението е в латентно състояние, полуузрелите резници се вземат в края на лятото след цъфтежа. 

За да вземете полуузрели резници, отрежете точно над пъпка, за да отстраните зряла странична издънка, дълга около 10 см. Използвайте чифт остри градински ножици. Отрежете мекия връх точно над пъпка. Напълнете пластмасова градинска саксия с режещ компост и вода. Поставете половината от резника в компоста, като се уверите, че резникът е в правилната посока нагоре. Покрийте с прозрачен найлонов плик и поставете на защитено от замръзване и светло място. До следващата пролет резниците трябва да са се вкоренили и да са готови за засаждане. 

Отглеждане на увивни рози

Розите могат да бъдат податливи на ръжда. По долната повърхност на листата се появяват малки кафяви петна. Това е гъбично заболяване, разпространявано от спори. За да разрешите това, отстранете всички засегнати листа и мулчирайте мястото, за да спрете всякакви гъбични спори в почвата да се разпространяват от дъжда. Някои рози ще произведат издънки в основата. Ако не бъдат премахнати, те ще поемат. Те са издънки, които израстват директно от подложката, върху която се отглеждат някои рози, и не отговарят на типа. Просто издърпайте смукателите веднага щом ги забележите. 

Как да подрязваме увивни рози?
Към началото